Tomtegröt

Här kommer receptet på världens godaste gröt!



Tomtegröt

6 dl vatten
4dl grötris
2.5 liter mjölk
1 tsk salt
2 msk smör

eventuellt

4 msk socker
2 dl vispgrädde


Till servering -
Mjölk
Kanel
Sirap
Socker
Smör
Sylt


Tillagning

8 - 10 portioner
ca 45 minuter plus eventuellt låta gröten svälla i en timma


1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.

2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.

3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.

4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.

5. Servera

Tillagning

8 - 10 portioner

1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.

2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.

3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.

4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.

5. Servera

Se hela bilden

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0