Tomtegröt
Här kommer receptet på världens godaste gröt! Tomtegröt 6 dl vatten 4dl grötris 2.5 liter mjölk 1 tsk salt 2 msk smör eventuellt 4 msk socker 2 dl vispgrädde |
Till servering -
Mjölk
Kanel
Sirap
Socker
Smör
Sylt
Tillagning
8 - 10 portionerca 45 minuter plus eventuellt låta gröten svälla i en timma
1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.
2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.
3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.
4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.
5. Servera
Tillagning
8 - 10 portioner1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.
2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.
3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.
4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.
5. Servera
Kommentarer
Trackback